Studija o uticaju plivanja na razvoj dece – plivanje je sport mladih

0

Deca koja plivanjem počnu da se bave veoma rano postižu brži razvoj od ostale dece, kako kognitivni i fizički, tako i razvoj govora – zaključak je studije „Uticaj plivanja na zdravlje dece“ koju je sprovela Milica Devrnja diplomirani organizator zdravstvene nege iz Sportskog saveza „Razvoj sportova“ Pećinci. Milica je stipendista opštine Pećinci i trenutno je na master studijama na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i diplomirala.

U studiju „Uticaj plivanja na razvoj dece“ uključeno je 65 dečaka i 41 devojčica uzrasta od šest do dvanaest godina, koji su u julu i avgustu pohađali besplatnu školu plivanja za predškolce i osnovce na pećinačkim bazenima, koju svake godine zajednički organizuju kompanija Luki, koja besplatno ustupa kapacitete bazena i Sportski savez „Razvoj sportova“, koji snosi troškove angažovanja instruktora plivanja.

Autorka studije ističe da su ovi rezultati očekivani i da se poklapaju sa rezultatima već postojećih studija iz ove oblasti. „Plivanje proizvodi širok spektar zdravstvenih i socijalnih dobrobiti za decu svih uzrasta i zbog toga sa obukom treba početi što ranije. To je aerobni oblik vežbanja, koji je takođe izuzetno povoljan i za rad sa decom sa smetnjama u razvoju,“ objašnjava Milica i dodaje da se za plivanje često kaže da je sport mladih. „Ovaj epitet je plivanje dobilo zbog veoma povoljnog uticaja na organizam deteta. Smatra se da dete već u najranijoj mladosti treba da uspostavi pozitivno iskustvo i kontakt sa vodom, da je zavoli i sa ovlada nekom od tehnika plivanja. Zbog toga što je dečije telo specifično niže gustine, lako se održava i pluta na vodi što znatno olakšava proces obučavanja plivanja,“ rekla nam je Milica.

Dokazano je da plivanje u velikoj meri jača kardiorespiratornu sposobnost, povećava snagu i izdržljivost, utiče na bolji razvoj motoričkih veština, poboljšava koncentraciju, inteligenciju, socijalnu inteligenciju, samopoštovanje, nezavisnost, a vežbe u vodi imaju pozitivan transfer na motoričku efikasnost na kopnu, navodi Milica Devrnja i zaključuje da je odrastanje dece uz sport jedini pravi put za kreiranje zdravih životnih navika i usvajanja pravih vrednosti kojima teži svako društvo.

Izvor: pecinci.org

Podeli.

Ostavite komentar

fifteen + eighteen =

Created by smartcode